četvrtak, 17. svibnja 2012.

Čovječe, ne ljuti se - extra large

Ova moja verzija te društvene igre nije najnovijeg datuma, ali je još uvijek u upotrebi. Djeca je najviše koriste po ljeti, kad su po cijele dane van kuće.


Imala sam veeliki komad najlona, najvjerovatnije mi je preostao kad smo kupili neki namještaj ili sl. Izrezala sam ga u krug. 
Kupila sam samoljepljive tapete / vynil / u papirnici, u 6 različitih boja.
Razlog zašto sam napravila ovu igru za 6 igrača, jednostavan je; kod nas je uvijek gužva kad se tako nešto igra, uvijek netko izvisi, bude i plača... Ovako se više djece može zabaviti odjednom, a to znači da mame mogu biti bar 10tak minuta na miru.
Inače, ovu igru uvijek izvučem za rođendane.


Evo, na ovoj fotografiji se dobro vide ostaci ljepljive trake (nešto je bilo zamotano u ovaj najlon).
Od samoljepljivih tapeta sam izrezala krugove 7x6 crnih i 5x od svake boje (na jednom od svake boje sam zaljepila strelicu da nema zabune oko smjera).
Kockica mi je drvena; slučajno sam je pronašla među drvima za ogrjev, na nju sam flomasterom nacrtala točkice.
Figurice su mi bočice od vode ili sokova od 0,5 l. Napunila sam ih šljunkom (škaljom sa plaže) da ne padaju čim malo zapuše. Isto sam ih označila bojom.


Neka igre otpočnu!!!

P.S. Ovu igru moram dobro čuvati jer bi u protivnom figure mogle nestati u obližnjem dućanu za 50 lipa po komadu! Spašavala sam je već par puta...

P.S.S. Još bi ljepša bila da je od platna (neke stare plahte ili sl) i da su kružići u boji isto platneni i aplicirani.

This game was featured at:
Visit thecsiproject.com 

Thank you!!


utorak, 15. svibnja 2012.

Moja gljiva / My mushroom stool

Ova ideja mi je pala na pamet dok sam promatrala svog supruga kako unatoč brojnim stolicama po kući, najradije sjedi na panju (tj. suku, kako se kaže u Dalmaciji). Mislila sam kakav jastuk bi sašila, a da ne skliže (jer je panj malo nakoso). Dakle, nešto sa lastikom. Ali, što?...

I, evo je:Kući sam imala spužvu debljine 3 cm. Izmjerila sam promjer svog panja (promjer je 28 cm, a sam panj je od čempresa) i iskrojila 3 kruga. Najmanji je bio  širi 10 cm od panja, srednji još 10 cm veći, a najveći opet 10 cm veći od prethodnoga.


Na svakom krugu sam flomasterom označila mjesto gdje će onaj manji doći, da ne bih pogriješila, a na najmanjem sam još docrtala flomasterom 10 cm manji kru. To će mi biti važno poslije.


Poslagala sam krug na krug, od najvećeg prema najmanjem, zaljepila ih plastikom.


Škarama sam rezala rubove svih "katova", tako da dobijem što glađi prijelaz sa kata na kat. Taj dio je prilično trajao jer nisam bila sigurna kako će ispasti. Uglavnom, zaradila sam žuljeve na prstima.


Dobila sam ovo. Mislim da je važno dobro obraditi / zaobliti rubove najgornjeg kruga, da navlaka poslije ne strši. Ali, ja sam to shvatila tek sutradan, kad sam je počela šiti.


Ovdje se vidi kako sam izrezuckala onaj krug od flomastera, da mi klobuk bude lijepo zaobljen. Boje koje sam odlučila koristiti su: crvena kao za gljivu muharu, bijela za točke i smeđa za donji dio gljive (zaboravila sam kako se taj dio zove).


Iskrojila sam crveni materijal u krug, čak sam malo više materijala ostavila za rub, za svaki slučaj. Odlučila sam da mi je dosta napraviti 4 ušitka.
Ušitak mi počinje negdje kod onog kruga koji je bio iscrtan flomasterom na početku, a na dnu je širok 4 cm. Ušitke sam mašinom zašila.Onda sam krojačkim metrom izmjerila koliki mi je opseg klobuka, pa sam iskrojila traku te duljine od smeđeg materijala; to će mi biti donji dio gljive.  Pripuntala sam taj smeđi dio za crveni okrugli klobuk da mi ne bježi dok šivam. Na slici se vidi da mi je s donje strane smeđeg dijela ušitak; tu ću uvući lastik.
Poslije toga sam izrezala točke od bijelog materijala i poslagala ih po klobuku.Bijele točke sam proštepala cik-cak bodom.Na ovoj slici se vide proštepane točke (pogled je s donje strane). U donji, smeđi dio gljive sam uvela lastik. Sad već počinje ličiti na nešto.


Sad je u navlaci i spužva. Ovo mi izgleda kao prava gljiva. Fora.Pogled sa gornje strane.Gotova gljiva!
Sada je ovaj panj svima najdraže mjesto za sjedenje!

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

My mushroom stool was featured at:

 


Thank you!!More pillowcases / Još jastučnica...

Rođendanski poklon za Eninu prijateljicu Ivu:


Dakle, žutica 50x50 cm, rub je 5 cm sa strane. Za Ivu smo odabrali srca u bojama koje ona voli (i koje smo imali kući) i zelena slova.
Sve aplikacije sam prišila gustim cik-cak bodom u odgovarajućim bojama (opet, onima koje sam imala kući). Onda smo prišile prednji i zadnji dio (zadnji dio je na preklop; nema botuna, patenata i sl), pa smo sa prednje strane proštepale crveni cik-cak obrub da dobijemo ukrasni rub, ali i da sve izgleda uredno kad se jastučnica preokrene (nema neurednih rubova, konaca)...


A sve ovo pišem u množini zato što mi je Ena pomogla :)


 Evo, Ivin jastuk spreman za rođendansko slavlje!


INSPIRACIJA: ČuvariSnova, osim za rub; to je moja verzija...

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Jastučić za Miinu prijateljicu:


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Pillows for a sister and a brother / Jastučići za sestru i brata

Jastučnica za Luciju:


Za Luciju sam odabrala ljubičaste boje jer joj je soba boje lavande. To je starija curica, pa nisam htjela komplicirati. Jastuku sam namjenila i volan (to je bio zadnji put što sam eksperimentirala sa volanima) u odgovarajućoj boji.
Izrezala sam slova, leptira i sve prišila na žuticu 40x40 cm.


Ovako to izgleda izbliza.

Zatim sam aplikacije proštepala cik-cak gustim bodom i dobila:


Volan mi nije ispao kako sam se nadala, ali to Luciji nije smetalo...

A ovo je jastuk za Lucijinog brata:


Pošto je ovo jastuk za dječaka, morala sam dobro razmisliti što bi mu se svidjelo. Svjetionik i uzburkano more mi se činilo dovoljno dječački. Ustvari, ovu ideju mi je dala moja starija kćer, ona tvrdi da zna što tinejdžeri vole....


Kad sam to sve pripuntala, proštepala sam cik-cak gustim bodom.


Ovo je gotov Antin jastučić!
Jastuk je napravljen od žutice 50x50 cm, dakle 10 cm veći od prethodna dva. Htjela sam dobiti ovaj rub koji je prvo spojen sa donjim dijelom, a onda je sa "prave" strane proštepan cik-cak bodom, tako da kad se jastučnica preokrene - nema neurednih rubova i konaca!
Odlučila sam sve moje slijedeće jastučnice raditi kao ovu... Volani mi nisu baš išli od ruke (bar ne kako sam ja to zamislila), a ovaj rub mi se baš sviđa!
I Anti se jastučić svidio :)


A ovo su moje prve tri jastučnice - napravljene za djecu mojih prijateljica.


INSPIRACIJA : ČuvariSnova, naravno...
ponedjeljak, 14. svibnja 2012.

Pillow for Marta / Jastučić za Martu

Ovo je jastučić koji sam napravila za jednu posebnu djevojčicu.


Jastuk je napravljen od žutice 40x40 cm. Slova sam pronašla u Wordu, povećala ih, iskopirala i koristila kao šablone. Pomoću njih sam skicirala slova od zelenog platna, izrezala ih, pripuntala ih (kako se to književno kaže?). Izrezala sam i bubamaru, listove, cvjetić. Pripremila sam i traku za volan.


Ovo je pogled izbliza.


Zatim sam sve aplikacije proštepala (je li to ispravno?) odgovarajućim koncem u boji. Točkice sam bubamari također napravila štepanjem, nisu ispale baš najurednije, eh...


Dodala sam volan, zašila prednji i zadnji dio (zadnji dio mi je na preklop) - i to je to! Jastučić za Martu!

INSPIRACIJA: http://cuvarisnova.blogspot.com/
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...