subota, 30. lipnja 2012.

Pirati - ali ne sa Kariba / Pirats - but not from the Carribians

Mjesto radnje: Iza kuće.
Vrijeme radnje : Jučer popodne.
Likovi:
  • Jedna bačva (neudobna za sjedenje, osamljena, asocijalna, žudi za pažnjom),
  • Spužva od 3 cm (ostaci ostataka, ali još uvijek dobrodošla),
  • Materijali raznih boja, konci, žutica,
  • Ja (hmmm, ili na plažu ili napraviti jastuk).


BEFORE   /   AFTER                                         
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


Spužvu sam izrezala tako da manji dio taman ulazi u utor na bačvi, a veći  pokriva čitav gornji dio.





Od crvenog materijala sam izrezala krug za gornji dio veće spužve, od žutice je izrezano za donju stranu.

Taj dio od žutice ima rupu koja odgovara manjoj spužvi.


Ovako sam ja taj jastuk zamislila (okrenut je naopako): crveni gonji dio, spužva, donji dio, pa manja spužva (koja će isto biti obučena u žuticu).


Sad sam nacrtala i izrezala glavu gusara / pirata i sve to aplicirala gustim cik-cak bodom na crveni krug.

Ovo je žutica za donju, manju spužvu; gornji dio i donji dio, na preklop.


Ovako to treba izgledati, otprilike.



Sad sam sašila "košuljice" za obje spužve. Uvukla sam spužve unutra za potrebe snimanja, pa ih izvadila i sašila jednu košuljicu za drugu.


Ovako je ispalo. Pogled sa donje strane.


Pogled sa strane.


I gotov jastuk na svom mjestu!



Dvije bačve; jedna je pitar, druga je sjedalica ;)

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Ovo ljeto mi je u znaku gusara! 



ponedjeljak, 25. lipnja 2012.

Torta bubamara / Ladybug bday cake

Posebna torta za posebnu dvogodišnjakinju!

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Jedne noći bubamara jako tužna bila,
netko joj je sakrio točkice sa krila...
Plakala je u samoći i na jednom cvijetu,
nito od nje nije bio tužniji na svijetu...
Zorom, kad je sunce došlo, presretna je bila,
sunce joj je vratilo točkice na krila....
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Ah, to je bila pjesmica iz 70tih ;)



Sad slijedi moj najdraži recept za rođendanske torte:
  • 6 jaja
  • 375 g šećera
  • 390 g brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 2,25 dcl vode
  • 2,25 dcl ulja
  • kakao po želji
Najprije izmiksati bjelanjke (dok je mikser još čist). Žumanjke miješati sa šećerom, dodavati vodu. Kad se zapjeni, dodati ulje. Zatim dodati brašno prosijano sa praškom za pecivo. Dodati kakao po želji. Snijeg lagano umiješati.
Podijeliti u 3 kalupa. Ja imam samo 2, pa kad prvi spečem, stavim treću smjesu. Svaki dio posebno pečem na 180°C, dok se ne počne odvajati od ruba.


Za kremu sam koristila 2 pudinga od čokolade, kuhana u 8 dcl mlijeka i sa (samo) 4 žlice šećera.
Kad se puding ohladio, dodala sam u njega šlag. Ja najviše volim Meggle šlag jer mi nema okus po sapunu, kao drugi biljni šlagovi.
Spremila sam i marcipan i boje za marcipan. Od svih marcipana mi je najdraži Dr.Oetker jer se ne mora valjati sa šećerom u prahu (već je gotova smjesa), ima dobar ukus, lako se mijesi i boja.



Sad, kad se pekla prva tura, pripremila sam kalup. Jedva sam našla ovu cjediljku! Trebala sam nešto poluloptasto, a sve ostalo mi je bilo na dnu ravno. Dakle, evo ga! Kalup za bubamaru!


U cjediljku sam stavila celofan (za svaki slučaj, nisam znala hoću li moći to sve izvući poslije), i odmah prvu koru, onako vruću, direkt iz pećnice. Ona je sasvim dobro upala na dno, nije ni pukla :)


Onda krema.


Pa druga kora.


Pa druga polovica kreme.


Pa treća kora.
Tada sam tortu stavila u frižider do sutra ujutro. Vruće je bilo, htjela sam da se krema dobro stisne.


Sutradan sam iskrenila kalup na tanjur i već sam onda bila zadovoljna jer mi je oblik baš bubamarast! ;)

Umijesila sam marcipan sa crvenom bojom. Koristila sam 1,5 marcipan za ovaj dio. Ostalo sam ostavila za poslije. Salvetom sam napravila "kroj" bubamare i rezala marcipan u 4 komada, nešto kao trokuti, samo zaobljeni sa donje strane.


Od ostatka marcipana sam radila točkice, rezala ih časicom, i napravila sam još onu crticu po leđima i još ostavila za glavu i ticala. Marcipan sam obojala kakaom (može i otopljenom čokoladom, čak ne mora biti ona za kuhanje, može i mliječna, samo par kockica).


I, evo je, bubamara za jednu bubamartu!


Pošto je ovo bio 2. rođendan, sjetila sam se ovih svjećica koje su mi ostale od nekog prethodnog rođendana, pa smo zamijenile ticala sa njima i baš je dobro ispalo!
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
"Baš je lijepa bubamaja", kaže ona.


srijeda, 20. lipnja 2012.

Češnjak, češnjak / Garlic, garlic

 Moj prvi uzgojeni češnjak!

Garlic of my own!

Jutros pobran, odmah upleten!
Ovo mi je prvi pokušaj pletenja češnjaka, nije loše ispao.

It came from my garden first thing this morning, and I started brading it right away.
This is my very first attempt, it didn't turn out bad!



Izmjerila sam komad špage cca. 1m; zavezala prvu glavicu i dalje plela kao pletenicu. Špaga se cijelo vrijeme provlačila kroz pletenicu zajedno sa listovima.

I used 1 yard of string; I tied first peace of garlic and knitted on like a brade.




U svaki rešt sam stavila 25 glavica, ne znam zašto točno toliko, ali svi stavljaju tako.

I used 25 garlic in a single brade; everyone told me to use that much.


Kad sam uplela 25 komada, ostatkom špage sam zavezala kraj i napravila uzicu na koju će se objesiti.

I made a hoop at the end so I can hang it.


Kad je ovako upleten, dulje traje. Najvjerovatnije do novoga češnjaka slijedeće ljeto.

When is braded like this, it is supposed to last longer. Possibly untill fresh one arrives next summer.


Objesiti se mora na neko prozračno mjesto, ali u hlad.

It should be hanged at the air, but also in shade.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Jedva čekam ostalo povrće iz vrta!

 I can hardly wait other vegetables from my garden !





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...