petak, 25. travnja 2014.

Morska sol sa ružmarinom i limunom / Rosemary & Lemon Sea Salt

Morska sol sa ružmarinom i limunom

Prije par dana sam slučajno svratila do prijatelja koji su obrezivali svoje grmove ružmarina.
Mlade mirisne grančice - kakva je šteta baciti ih na kompost!
Kako ih iskoristiti? Što napraviti?
Vjenčić?
Hmmm....
 
I, da skratim priču,
kući sam se vratila sa prilično velikom kartonskom kutijom nakrcanom ružmarinom.



Odlučila sam morsku sol oplemeniti ružmarinom,
prema receptu koji sam vidjela prije par mjeseci na Pinterestu 
i koji je na mojoj "to do" listi.
Link do orginalnog recepta - OVDJE.




Čim sam došla kući, ružmarin sam oprala u vodi 
i stavila na čistu plahtu na balkon da se prosuši.
To ne piše u orginalnom receptu, gospođa se služila ružmarinom kupljenom u vrećici.
Ja sam se odlučila na pranje radi eventualne prašine i zemlje po listovima.
Navečer sam ružmarin unijela u kuću i skidala listiće sa grana.
Kako je sve mirisalo!

U receptu piše da još treba krupna morska sol, limunova korica i košer sol.
Ne znam točno što je košer sol, ali točno znam da je doma nemam,
pa sam je odlučila zamjeniti sa sitnom morskom soli.
Također nisam imala svježeg neprskanog limuna,
pa sam iskoristila svoje zamrznute zalihe korice domaćeg limuna.
U svakoj kockici se nalazi korica jednog limuna.



Recept sam malčice prilagodila svojim ukusima:
u multipraktik sam stavila 1 čašu ružmarina, 1 čašu sitne morske soli i koricu 1 limuna
i miksala minutu, dvije da se svi sastojci povežu.




Gotova smjesa je na dodir vlažna,
listići su se dobro usitnili.




Smjesu sam prebacila u posudu gdje sam dodala još 2 šalice krupne morske soli
i rukom promiješala...



... pa stavila na papir za pečenje i u pećnicu ugrijanu na 150°C 1 sat.

Nakon 30 minuta se preporučuje sol malo promješati da se što ravnomjernije prosuši.




Ohlađenu sol treba staviti u posudu koja dobro "dihta".




Rok korištenja je neograničen!




Moja preporuka:

krumpire oguliti,
izrezati na četvrtine,
zauljiti i posoliti morskom soli sa ružmarinom i limunom,
peći na 200°C,
uživati u mirisu,
otvoriti prozore da i susjedi malo "čuju" :)





nedjelja, 20. travnja 2014.

Sretan Uskrs svima! / Happy Easter Everyone!



Dragi prijatelji,
svima želim sretan Uskrs!





Vrlo jednostavna i lagana torta
iliti, kako kaže moj muž, 
niti jako slatka, niti masna, ali sočna - taman kako treba biti!

Za biskvit se umute 2 žumanjka sa 125 g šećera, 0,75 dcl vode i 0,75 dcl ulja, prstohvat soli. Kad se smjesa zapjeni, doda se 130 g brašna i malo praška za pecivo i dalje se miksa. Po želji se može dodati ili kakao ili čokolada u prahu, ali ja sam ovaj put dodala čokoladu za kuhanje koju sam prethodno otopila u spomenutoj količini vode. Kad je sve izmiksano, doda se snijeg od 2 bjeljanka koji se u smjesu umuti ručno. Izlije se u kalup za tortu i peče na 175°C.





Kad se biskvit ispeče, ostavi se da se ohladi. U međuvremenu se 18 listića želatine izreže i stavi u posudicu sa hladnom vodom da nabubri. 900 g čvrstog jogurta se izmiksa sa 150 g šećera i 2 vanilij šećera. 
Na ohlađeni biskvi se poslažu jagode. Nabubrena želatina se procjedi od vode u kojoj se namakala, stavi u lončić na laganu vatru i miješa se dok se sasvim ne otopi. Tada se ulije u smjesu jogurta i malo izmiksa da se sve dobro poveže. Smjesa se zatim prelije u kalup po jagodama i stavi u hladnjak. Ako želite, možete na vrh staviti i šlag; moj favorit je Meggle.





Za čokoladno gnijezdo je potrebno nožem za čišćenje krumpira guliti čokoladu za kuhanje.
U sredinu aranžirati čokoladna jaja.




 Najbolje je servirati je dosta ohlađenu.
Prije serviranja, iskoristiti tračak sunca i slikati je za uspomenu.
Ovaj korak nikako ne odgađati za poslije.
Jer, kad jednom dođe na stol, za sekundu je više neće biti.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Nadam se da ste lijepo proveli ovu uskršnju nedjelju.

 Veliki pozdrav svima  :*


petak, 18. travnja 2014.

Uskršnja torta sa sirom / Easter Cheesecake

Uskršnja torta sa sirom
Easter Cheesecake

Dan za danom, 
tjedan za tjednom
i prođe mjesec ipo dana od zadnjeg posta.




Pošto smo u velikim poslovima,
ovaj Uskrs će biti nešto manje popraćen,
ali to se ne odnosi na raznobojna jaja, piliće, zečiće 
i slična stvorenja koja smo porazbacali po kući
da malo ublažimo osjećaj bauštele oko nas.

U nedostatku vremena za eksperimentiranje sa nekim novim receptima,
odlučila sam se za isproban kolač kojim sam jako zadovoljna,
a čiji sam recept našla na čaši Dukatovog milerama.





Trostruki užitak od Ksenije G. iz Labina

Sameljite 250 g keksa pa dodajte 50 g mljevenog badema, 6 žlica šećera, 50 g  maslaca i žlicu amaretta. Rukom  izradite dok se smjesa ne spoji, pa stavite u kalup za tortu. Dnom čaše zagladite i poravnajte smjesu te stavite 5 min u zagrijanu pećnicu na 200°C. Zatim smanjite na 170°C i pecite još 3-4 min. Štapnim mikserom izmiksajte 500 g svježeg sira da postane kremast, dodajte 4 jaja, 2 žlice šećera, žlicu meda i sok od jednog cijelog limuna, pa još kratko miksajte. Smjesu prelijte preko pečene podloge i vratite u pećnicu na 170°C oko 20 minuta. Izmiksajte 400 g milerama, 3 vrećice vanilij šećera i 2 žlice šećera i prelijte preko pečenog kolača, te vratite u još toplu pećnicu i ostavite dok se pećnica ne ohladi. Spremite u hladnjak i ostavite nekoliko sati da se krema stisne.




 Gnijezdo i jaja su napravljeni od ostatka fondanta od nekog prošlog rođendana.
Fondant je rađen prema Calinom receptu,
obojan je Dr. Oetker prehrambenim bojama u gelu.


Dino i ja smo se dobro zabavili dok smo valjali fondant među dlanovima 
da dobijemo ovakav jajast oblik  :)





Što se kod vas sprema ove godine?






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...