nedjelja, 30. studenoga 2014.

Adventski vjenčić sa morskim ugođajem / Advent Corolla with Marine Touch



Kako Božić i more idu zajedno?
Što se mene tiče, odlično!

I prije dvije godine sam imala "morski" adventski vjenčić,
samo što je taj za dekoracije imao prave školjke.

Ove sam godine odlučila  uposliti kalupe za gips sa morskim motivima.























Kad sam izlila gips, dodala sam omčice od špage dok se oblici još nisu skroz stisnuli.
Ako se zakasni, nema veze, kad se oblik stisne, omčice se zalijepe pomoću silikonskog pištolja.



 Nabrala sam svega i svačega;
magunje, kadulju, maslinu, dvije vrste smrike, lovora, čempresa,
bora i još nešto što mi zovemo "kiče"
 - jednu vrstu zimzelenog grma koje koze rado brste.

Posebno volim koristiti smrike, maslinu i kadulju
jer oni daju srebrenu boju aranžmanu.




Po mom iskustvu,
najbolje je prvo pobosti zelenilo po vanjskom dijelu obruča vijenca od slame,
pa po unutrašnjem dijelu -





- tada je lakše napuniti gornji dio slamnatog vijenca,
pogotovo ako se koristi zelenilo koje ima na sebi razne bobice, češere i slično.




Kad se gips osušio,
neravne sam rubove malo dotjerala skalperom.



Oko svijeća sam zavezala mašne,
rasporedila i njih i gipsane zvijezde.
I jednog morskog konjica!




Volim kombinaciju bijele i zelene boje.




Lovor odlično miriše!



I kadulja, također.



Posebno volim ovakve "prirodne" ukrase, bobice sa smrike.



I češere sa čempresa.





Upalili smo prvu adventsku svijeću.
Još tri nedjelje i Božić je tu.

Je li se samo meni to čini, ili Božić svake godine stiže sve ranije i ranije?






četvrtak, 27. studenoga 2014.

Adventski vjenčić sa porukama / Advent Corolla with massages



Ovaj će adventski vjenčić krasiti jednu srednjoškolsku učionicu.

This Advent Corolla is meant to be in a High School classroom.





Vrlo je jednostavan, ali ne zato što sam ostala bez inspiracije :), 
nego zato što sam htjela probati nešto drugačije.

It is quite simple, but not because I've lost my inspiration :),
but because I wanted to try something different.




Pošto sam dobila ove bijele svijeće za potrebe vjenčića,
odlučila sam unijeti malo boje i oblika sa ovim veselim mašnama.
Na crvenoj podlozi su odštampani motivi soba i jelke u bijeloj boji.
(Traka je kupljena u Narodnim novinama.)

Since I got these white candles for this little project,
I decided to give it a splash of color with this red ribbon 
that has white reindeer and Xmas tree printed on.





Jedan dio slamnate podloge je ukrašen zelenilom,
a ostatak je obavijen pergament papirom (papirom za pečenje).

One part of straw form is covered with greenery 
and the rest is covered with pergament paper (baking paper).





Jedini ukras, osim svijeća i mašnica,
su prave šiškice i bobice od čempresa koje su došle sa granama.

Only decoration, besides candles and bows,
are natural cypress cones and berries that came along attached to branches.





I četiri mudre poruke napisane na smeđem papiru rukopisom,
 zarolane i umotane u ostatke iste mašne, te priljepljene na grane silikonskim pištoljem.

And four wise massages hand written on brown paper,
rolled and wrapped into the same ribbon, glued to the greenery with glue gun.




Zamislila sam da profesorica svaki adventni tjedan otvori 
i pročita jednu poruku svojim učenicima.

A hoće li im se to svidjeti, to ću tek saznati!


I planned that teacher opens up single massage every Advent week 
and read it to her students.

And if they are liking it, I will find out soon enough!





subota, 15. studenoga 2014.

Lignje sa krumpirima iz pećnice / Oven Baked Calamary and Potatoes


Calamary dish / Lignje sa krumpirima


Sezona je lova na lignje!
Ako imate pri ruci prave jadranske lignje,
probajte ovo jelo - za prste lizati!

It's calamary season!
If you have some calamaries handy 
(our domestic sort in Adriatic Sea is European calamary),
try this calamary dish - its fanatastic!




Toliko je jednostavno da recepta uopće nema;
potrebne su lignje, naravno, koje treba očistiti i narezati na kockice.
Za otprilike 6 ljudi koristimo 1 kg liganja.
Krumpire očistiti i izrezati na ploške,
otprilike isto 1 kg.
Očistiti dosta kapule (crvenog luka) i također izrezati na ploške.
Sve skupa staviti u roštijeru (pleh, posudu za pečenje),
zauljiti maslinovim uljem obilno, izmješati rukama,
posoliti, staviti i malo Vegete,
posuti rezanim peršinom i ukrasiti ploškama rajčice.


It is so simple that you won't need any recipe actually;
you need some calamaries that you have to clean up and cut to little rectangles.
We use approx. 1 kg of calamary for 6 persons.
Then you need some sliced potatoes (approx 1 kg),
a lot od sliced onions.
Put all together into baking pan,
oil with olive oil quite liberally, mix it with your  hands,
season with salt and some dried vegetables (if you use that in your kitchen),
sparkle some parsley and decorate with sliced tomatoes.



Lignje se pokriju folijom 
i stavi se peći u pećnicu na 220°C otprilike 45 minuta.
Tada se folija skine i još malo zapeče na istoj tempeaturi.

Cover the pan with foil,
bake st 220°C for 45 minutes,
then uncover the foil and bake some more at the same temperature.



Rezultat je sočno, mirisno jelo.
Lignje moraju biti mekane, krumpir lagano zapečen, 
rajčice također.

The outcome is very juicy meal that smells great.
Calamaries must be soft, potatoes and tomatoes lighty baked.

Dobar tek!
Bon Appetite!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...