subota, 28. studenoga 2015.

Rustic & Elegant Advent Corolla

Rustic and Elegant Advent Corolla 2015
 
 
Ideju za ovako dekorirane svijeće sam vidjela na Internetu
(pošto nemam originalni link, neću stavljati originalnu fotografiju)
i odmah se zaljubila u tu ideju -
juta i čipka!
Grubo i nježno.
Rustikalno i elegantno.
Krasna kombinacija.
 
 
I've seen this idea for decorated candels on Internet
(but since I haven't got link to original source, I won't post original photo)
and fall in love with this decor -
burlap and lace!
Rough and delicate.
Rustic and elegance.
Lovely combo.
 
 
 

 
Svijeće su iz Muellera, visoke 11,5 cm, opsega 20 cm.
Jutu sam izrezala na dimenzije 8,5 cm x 25 cm.
Čipka je visoka 6 cm, izrezala sam je na 25 cm duljine.
 
My candles are 11.5 cm high with 20 cm extent.
I cut burlap at dimensions 8,5 cm x 25 cm.
Lace itself is 6 cm high, I also cut it 25 cm wide.
So, you have to figure out dimensions according to your own candle.
 





Jutu sam preklopila pažljivo,
nategla i prikačila pribadačama da se ništa ne mrdne,
priljepila krajeve plastikom.
 
I have tighten up burlap carefully,
pinned it so it can't move,
secured it  with glue gun.
 
 
 




Isto sam napravila sa čipkom,
lagano sam zaljepila jedan kraj na drugi,
nakon što sam je pozicionirala na juti.
 
I acted the same with lace,
lightly glued one end to the other,
after I have positioned it according to burlap.
 
 


 
 
 
 Slijedeći korak je pravljenje vjenčića.
Za to je potrebno razno zelenilo;
borovina, čempres, smrika (borovica), hrast,
magunja (planika), kadulja...
svega što se može naći.
 
Prvo sam napunila unutrašnjost slamnatog vjenčića
i to borovim grančicama.
Svaku grančicu sam ugurala ispod flaksa (pela) i tako u krug.
 
Next step is adding greenery to straw base
You can use anything you can get:
pine, juniper, oak, strawberry tree, even sage....
 
I inserted the inner part of the straw wreath first
using pine brenches
pushing it under the rope (fishing nylon, to be exact).
 
 
 

 
Nema veze ako malo robusno izgleda,
to j tek prva faza :)
 
Doesn't matter if it looks untidy,
this is just  a first phase :)




 Zatim se popunjava vanjski dio kruga
 opet grančica za grančicom.
 
Then you fill the outer part of the wreath,
brench by brench.
 
 
 
 
 Ako neka grana nezgodno strši,
može se poslije i podrezati.
 
If any little brench is sticking out,
you can trim it later on.
 
 
 
 
 
 Vijenac se nastavlja puniti sa različitim zelenilom.
Najzadnje se puni gornji do vijenca.
Taj dio najljepše izgleda ako se naizmjenice koriste dvije različite vrste,
npr. smrika sa bobicama i nešto lisnatije.
 
Contuinue adding diverse greenery to the wreath.
You will finish the top part last.
You can achive the best look if you add two different sort of greenery,
for example, juniper with little berries and some leafy sort.
 
 
 

 
Kad je zeleni vjenčić gotov,
odrede se mjesta za držaće svijeća,
namjeste se svijeće i dodaju se ukrasi po želji.
Ja sa se odlučila za šiške/češere  koje sam nedavno izbjeljivala
(više o tome pročitajte OVDJE),
zaljepila sam ih pištoljem.
 
When the green wreath is done,
place the candle holders,
then the candles and other decoration .
I decided to use pine cones that I have bleached
(read more about it HERE),
glued it with glue gun.
 
 




 Iako mi izbjeljeni češeri nisu poprimili boju kojoj sam se nadala,
ova nijansa se odlično uklopila sa jutom.
 
Although my bleached pine cones didn't turn as I was hoping for,
this shade worked just perfect with burlap.
 
 
 
 
 
 Ne trebam ni spominjati koliko me je oduševila ova čipka,
tako nježna i prozirna.
 
I won't even mention how trilled I am with this lace,
so delicate and transparent.
 
 
 

Koja bobica tu i tamo,
koja šiškica,
raznoliko zelenilo...
 
Some berries here and there,
some pine cones,
different shades of green...
 
 



 
Sutra palimo prvu svijeću Adventa.
 
Tomorrow we light the fist candle of Advent.
 
 
 
 


 
Svima želim lijep dan!
 
Have a nice day, everyone!
 
 
 


 


petak, 27. studenoga 2015.

Simple Natural Advent Corolla / Jednostavan prirodni adventski vjenčić


Advent Corolla 2015


Ovo je tako jednostavan adventski vjenčić,
da sam se mislila hoću li vam ga predstaviti ili ne.
 
This Advent Corolla is so simple,
I was thinking am I going to present it to you or not.





 
Za izradu će vam trebati razno zelenilo,
po izboru ili ono što možete naći.
 
You will need some greenery,
by your choice or what you can find nearby.


 
         
 
 
Ja koristim ono što mogu ubrati u blizini kuće;
najčešće su to grančice od bora, par vrsta smrike (borovice),
možda malo kadulje, hrasta i puno grana grmova za koje ne znam naziv.
Dobro bi bilo da na granama ima češerića, bobica i slično.
 
I usually use what I can find nearby my home:
pine branches, couple o different kinds of juniper,
some sage perhaps, oak, and many more I don't know name of.
It would be great if you could find branches with little cones or berries on.
 




 
Koristeći slamnati vijenac kao osnovu,
grančice ubadam najprije sa unutarnje strane vijenca,
zatim sa vanjske,
pa popunjavam gornji dio vijenca (možete pogledati OVDJE).
 
Using a straw form as a base,
I insert little branches from the inside of the wreath form,
then outside,
and the top of the corolla/wreath at the end (you can see that HERE).
 
 




Ove godine sam se odlučila koristiti izbjeljene češere/šiške,
više o procesu izbjeljivanja možete pročitati OVDJE.
 
Premda nisu ispale skroz bijele,
dobivena boja mi se jako sviđa;
šiške mi se čine puno nježnije.
 
I decided to go for bleached pine cones this year,
you can read more about bleaching process HERE.
 
My pine cones didn't turn as white as snow,
but I am amazed by their shade,
they seem so much more gentle now.
 
 
 

 
 
 
Ove godine me je privukao prirodan izgled -
tu i tamo koja šiška,
bijele svijeće,
konop umjesto satenskih mašni.
 
I enjoy natural look -
some pine cone here an there,
white candles,
rope instead of satin bows.
 
 
 
 
 
Uvijek isto iznenađenje kad složim zeleni vjenčić -
koliko tu raznih nijansi zelene boje ima!
 
Always the same surprise when I make a wreath like this -
how many different shades of green is here!
 
 



Ovo je vjenčić za našu studenticu,
njoj poznati mirisi doma.
 
This Advent Corolla is meant for our girl at University,
 familiar scents to remind her of home.
 
 
ˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇ
 
 
Have a nice day!



This Advent Corolla was feaured at:

What -About. co


Thank you!








četvrtak, 26. studenoga 2015.

Bleached Pine Cones / Izbjeljeni češeri


 
Znate li za onu pismu:
"Evo mene, moji ljudi, doša' san van  na bevandu..."
 
Evo i mene, moji ljudi, nakon skoro godinu dana odsustva.
Nadam se da smo još uvijek svi na okupu :)
Pratila sam vaše postove, radove, objave na FB i sl,
ali nikako da uhvatim vremena za pisanje vlastitih postova.
Svi su mi posloženi u glavi, ali u kompjuteru nisu :))
 
 
"Long time - no see."
Its been a while since I had written my last post.
24 hour day is too short for me.
I have prepared many new projects,
but unfortunately they are written inside my head only, not at my PC :))


Izbjeljivanje češera
Bleached Pine Cones
 
Znate ono kad se priljepite za Pinterest,
pa vidite ovo, pa ono, pa pikirate jednu ideju, pa drugu,
pa napravite jedan folder, pa drugi, treći, dvadeseti,
pa kažete - ovo ću prvom prilikom napraviti...
I tako prolaze dani.
 
A ideju za izbjeljivanje češera sam vidjela prošle godine OVDJE,
pa onda skroz zaboravila na to dok me Vesna sa Treasure Chest nije svojim postom podsjetila.
Vrijeme je Adventa, nove dekoracije će dobro doći.
 
 
I have seen a post about bleaching pine cones at Pinterest last year HERE,
but have completely forgot about it untill I saw Treasure Chest's post couple of days ago.
It is Advent time, so it is time to make some new Christmas decor.




 
Sve što vam treba su češeri i varekina / izbjeljivač.
 
U široku posudu posložite češere (šiške),
prelijte sa varekinom,
poklopite češere sa kamenom ili slično da ne isplivaju na površinu
i zaboravite ih na najmanje 24 sata.
 
U originalnom postu se varekina miješa sa vodom,
ali ja nisam miješala.
 
Nemojte se iznenaditi što će se češeri skroz zatvoriti,
to je normalna pojava -
i u prirodnim uvjetima se češeri zatvaraju kad je kiša ili vlažno vrijeme.
 
 
All you need is bottle of bleach and pine cones.
 
Place pine cones in container,
pour bleach in,
cover pine cones with stone or similar so they are submerged under liquid
and forget about them for 24 hours.
 
In original post it is advised to mix bleach with water,
but I have used bleach only.
 
Pine cones will close its scalops,
that's quite normal -
pine cones close when rains or when air is moist.
 
 



 
Poslije 30 sati sam izvadila češere,
oprala ih u vodi i divila se novonastaloj boji.
 
Koristila sam tri različite vrste češera.
Najbjelije je ispala najmanja vrsta češera.
 
 
 
After 30 hours I got pine cones out,
washed them in water and admired their new color.
 
I used three diferent kinds of pine cones.
I was most satisfed with shade of the smallest kind.
 
 


 
 
Ovo su češeri našeg najprisutnijeg primorskog bora.
Nisu skroz pobijelili, ali su dobili zanimljiv dezen :)
 
These pine cones belong to our most common pine trees in region of Adriatic.
They didn't turn out white, but got some interesting pattern :)




 
 
Ovi češeri nisu pobjelili, oni su pocrvenili!
 
These cones turned out reddish instead of white!





 
Ostavila sam ih da se prosuše preko noći na kartonu od jaja.
 
I have left them to dry overnight.




 
Ujutro sam primjetila malu promjenu boje;
najmanji češeri više nisu bili onako snježno bijeli kao prije,
dobili su zlaćastu patinu.
 
Stavila sam ih u pećnicu na 50tak °C dok se nisu potpuno otvorili.
To je trajalo nekih pola sata.
Malo se osjetio miris izbjeljivača u kuhinji,
ali ništa strašno.




I have noticed slightly change of shade following morning,
snow white little pine cones got almost golden patina.
 
I have placed them in oven at around 50°C ( 122°F)
untill they have fully opened.
It took around half an hour.
I could smell bleach odor, but it wasn't bad at all.






U pećnici su se skroz otvorili, ali i promjenili boju.
Bijeli češeri su postali skoro pa zlatni,
kao i oni crvenkasti.
 
 
They have fully opened in oven, but got some new shade, as well.
Both white and reddish pine cones got this light shade of brown,
with gold accent.




 Usporedila sam izbjeljene i prirodne češere.
Vidi se razlika, zar ne?
 
 
I have compered bleach pine cones vc. natural.
You can see the difference, don't you?
 





Premda nisu ispali bijeli kako sam se nadala,
ipak sam oduševljena bojom,
puno je nježnija od prirodne.
Ovako tretirani češeri će dati dojam elegancije pri dekoriranju.
 
A kako ću ih ja iskoristiti,
pokazat ću za koji dan!
 
 
Although they didn't turn as white as I was hoping for,
I am still amazed by their shade,
it is so much softer then natural.
Pine cones treated like this will surely provide certain elegance while decorating.
 
And how am I going to use them,
I will show you in few days!
 
ˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇ
 
Lijepo je vratiti se!
 
Its so nice to be back!
 
 
 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...