srijeda, 27. veljače 2013.

Marinirane srdele / Marinated Sardines

marinirane srdele
Marinated Sardines
Ovo je recept moje svekrve, koji je toliko jednostavan ( a tako dooobro ispadne) 
da ga želim podijeliti sa vama :) 
This is my mothe-in-law's receipe, so simple (but the outcome is so goood),
I wish to share it with you :)

Prvo, potrebne su srdele.
Najbolje su one ljetne srdele, kad su znatno veće, 
ali mi ovu marinadu radimo kroz cijelu godinu, kad god ih možemo nabaviti.
First, you will need some fresh sardines.
In our region, it is common knowledge that the most delicious sardines 
are the ones cought in summer-time,
but we make this marinade all year around, whenever we can find them on market.


 Srdele se trebaju obrisati kuhinjskim ubrusom,
očistiti od glave i iznutrica.
Sardines should  be wipewith a kitchen towel,
clean the heads and intestines.


Srdele se posole.
Na 1 kg srdela stavi se 1,5 žlica (od juhe) soli.
Očišćene srdele se zaliju pravom kvasinom. 
Ako je kvasina prekisela, pomiješa se sa malo vode.
You should season the sardines with salt.
On 1 kg of sardines, use 1,5 table spoons of salt.
Cleaned sardines are poured with vinegar (made of wine).
If vinegar is too sour, pour a little of water in.


Ostavi se da se mariniraju u kvasini 1 sat.
Sardines are left to marinate for an hour.



Uzmite jednu teču (posudu, lonac) u kojoj ćete kuhati marinadu.
Srdele se u teču slažu trbuhom dolje, tako da je jedna okrenuta lijevo, druga desno (rep-glava-rep-glava).
Srdele se slažu ugusto, jedna do druge.
Dno se mora maksimalno pokriti ribom.
Pripremite 1 glavicu češnjaka, nekoliko listića lovora.
Take one bowl  in which you will boil the marinade.
Lay sardines in bowl belly down, so that the one are facing left, one right 
(tail-head-tail-head).
( I appologise for spelling "lay" wrong on the photo :)
You should place the sardines really tight,
cover the bottom of the pot completelly.
Prepare garlic, few laurel leaves.


Osim što je kod marinade vrlo važno dosta gusto posložiti srdele,
važno je i kako se redovi slažu.
Ako je prvi red slagan, npr. istok-zapad, 
onda se drugi slaže sjever-jug,
dakle okomito jedan na drugi.
It is very important that you place sardines very tight,
but it is important how to arrange the rows, also.
If you assamble first row, for example, east-west,
you should assamble second row north-south,
vertically one to another.


Između svakog reda poslažite par listova lovora, nekoliko češnjaka,
papra u zrnu.
Sol smo već dodali u kvasini.
Between each row arrange a couple laurel leaves, a few cloves of garlic,
peppercorns.
We have already added salt in vinegar.


I tako se slaže do kraja,
dokle ima srdela.
Važno je da je sve dosta gusto posloženo.
Sad se u posudu ulije običnog, bijelog ulja, tek toliko da sve prekrije, ne više.
And so it goes until the end, 
untill all sardines are used.
It is important that all is densely arranged.
Now it is poured into the pan plain, white oil, just enough to cover everything, no more.

Kuhati na laganoj vatri 1,5 sat.
Cook on low heat for 1.5 hours.

 Kad se dobro ohladi, može se probati :)
Ovakva marinada se u hladnjaku može držati (u istoj teči) i do mjesec dana,
ali kod nas nikad nije toliko dočekala ;))
Odličan obrok za marende, 
ili čak za laganu večeru.
Uz srdele jako dobro paše i malo kapule (crvenog luka), fetu kruva,
može se malo prekapati i maslinovim uljem, čak i limunom.
When it is cooled enough, you can try it :)
This marinade can be stored in a fridge (in a same pot) for a month,
but it never lasted that long in our house ;))
It is very nice meal in case you got surprise guests,
or for a light dinner.
You can serve marinated sardines with onions, a piece of bread,
sprinkled with olive oil, or even lemon juice, if you like.
 

Eto, još jedan riblji obrok za korizmu. Nadam se da ćete probati.
This is another fish meal suitable for Lent, hop you'll like it.

Dobar tek!
Bon Appetite! 
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~







Broj komentara: 19:

  1. Kad bi barem moja svekrva imala takve recepte:) Ako nađem svježe srdele neću zaboraviti ovo probati!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. probaj, pa će tvoja svekrva tražiti od tebe recepte :D

      Izbriši
  2. Ma, kakvih mesec dana! Mesec dana pored mene žive! Nema šanse!

    Mi pravimo slično. Ustvari, ne znam koliko je slično, jer kuvamo u ulju, i kuva se dugo. Bude baš kao sardina. Sve ostalo je isto. Može se praiti od svih vrsta ribe, ali ja za to kupujem sardelu, najčešće, ali i haringa je jako lepa.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. to je to, iskrice! ja isto kuham u ulju, a što se duljine kuhanje tiče, ovisi o količini ribe, o tome koliko je velika, o jačini plina... uglavnom, dok treba mi oko 1,5 sat laganog krčkanja da bude skuhana. a ukus je baš kao konzervirana sardina, samo bolje ;))

      Izbriši
  3. Mislim da moja nona radi srdele na dosta sličan način... ali svakako se ovo čini jakooo fino :))

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. baš me zanima kako ona radi, ajde usporedi kad budeš imala vremena

      Izbriši
  4. Ana ,obozavam marinade,moj je otac je majstor za to ali ih mi cesce pravimo od recne ribe,skobalja,bele ribe najcesce.Da li mozes da mi pojasnis sta je kvasina?Da li je to sirce?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. ja ti nemam nikakvih iskustava sa riječnom ribom, nažalost. koristim samo srdelu (sardinu), eventualno komade tune. a kvasina je ocat (sirće) i to vinski - mi ga napravimo od našeg vina, ali se, naravno, može i kupiti u dućanu. Ajde, isprobaj, pa reci kako je ispalo!

      Izbriši
  5. posalji mi postom malo :D salim se, ovo izgleda takooooo ukusno! I jos obozavam te ribice :D

    OdgovoriIzbriši
  6. Ja volim srdele,ali sve ono prije,priprema oko njih i miris koji ostane za njima dok se kuhaju/peku/frigaju to me nervira.Hoću reći,kad god netko nudi srdelu, tu sam prva!Kad ju treba pripremit,tu sam zadnja.Meni su najdraže usoljene!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. tatjana, nema kod marinade onog mirisa kao kad se frigaju ;P
      i ja volim slane srdele, to ćemo uskoro, krajem 5. mjeseca

      Izbriši
  7. Zdrav obrok, ja ih vise volim ljeti sa rostilja. Ipak sam ja Slavonka "nema ptice do prasice..":-)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. definitivno, nema do gradela i to onih ljetnih srdela!

      Izbriši
  8. Hej, hej, imaš nagradu od mene:) Pozdrav!

    OdgovoriIzbriši
  9. Administrator je uklonio komentar.

    OdgovoriIzbriši

Komentari su više nego dobrodošli! Your comments are very very welcome!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...