Lignje sa krumpirima iz pećnice / Oven Baked Calamary and Potatoes


Calamary dish / Lignje sa krumpirima


Sezona je lova na lignje!
Ako imate pri ruci prave jadranske lignje,
probajte ovo jelo - za prste lizati!

It's calamary season!
If you have some calamaries handy 
(our domestic sort in Adriatic Sea is European calamary),
try this calamary dish - its fanatastic!




Toliko je jednostavno da recepta uopće nema;
potrebne su lignje, naravno, koje treba očistiti i narezati na kockice.
Za otprilike 6 ljudi koristimo 1 kg liganja.
Krumpire očistiti i izrezati na ploške,
otprilike isto 1 kg.
Očistiti dosta kapule (crvenog luka) i također izrezati na ploške.
Sve skupa staviti u roštijeru (pleh, posudu za pečenje),
zauljiti maslinovim uljem obilno, izmješati rukama,
posoliti, staviti i malo Vegete,
posuti rezanim peršinom i ukrasiti ploškama rajčice.


It is so simple that you won't need any recipe actually;
you need some calamaries that you have to clean up and cut to little rectangles.
We use approx. 1 kg of calamary for 6 persons.
Then you need some sliced potatoes (approx 1 kg),
a lot od sliced onions.
Put all together into baking pan,
oil with olive oil quite liberally, mix it with your  hands,
season with salt and some dried vegetables (if you use that in your kitchen),
sparkle some parsley and decorate with sliced tomatoes.



Lignje se pokriju folijom 
i stavi se peći u pećnicu na 220°C otprilike 45 minuta.
Tada se folija skine i još malo zapeče na istoj tempeaturi.

Cover the pan with foil,
bake st 220°C for 45 minutes,
then uncover the foil and bake some more at the same temperature.



Rezultat je sočno, mirisno jelo.
Lignje moraju biti mekane, krumpir lagano zapečen, 
rajčice također.

The outcome is very juicy meal that smells great.
Calamaries must be soft, potatoes and tomatoes lighty baked.

Dobar tek!
Bon Appetite!

Comments

  1. To je prava spiza, lignje volim na sve načine...

    ReplyDelete
  2. Mislim da sam na ovom blogu više puta ponovila da od svih morskih stvorenja najviše volim lignje. Ovo izgleda preukusno. <3

    ReplyDelete
  3. Hvala za recept.
    Volim lignje, ali se kod nas mogu naći samo zaleđene. Verujem da je jelo veoma ukusno, samo što ja ne jedem proteine i skrobno povrće. Uvek se mogu napraviti i uz neki drugi prilog :)

    ReplyDelete
  4. Ajme, kako dobro izgleda, obožavam lignje :)

    ReplyDelete
  5. odlično, i ja volim lignje ali opet više pohane :D pozz

    ReplyDelete
  6. Obozavam lignje! Tvoje jelo izgleda bozanstveno, svakako cu imati recept u vidu! Hvala

    ReplyDelete
  7. Ja još stavim dva dcl bilog vina. Jedno od boljih jela u mojoj kuhinji! Slike su extra!

    ReplyDelete
  8. hvala svima! kad vas put nanese do mene, napravit ćemo koju porciju :)
    marija je u pravu, još je bolje kad se doda malo vina!

    ReplyDelete
  9. uvek kuburim s receptima za morske specijalitete- hvala

    ReplyDelete

Post a Comment

Komentari su više nego dobrodošli! Your comments are very very welcome!