Bleached Pine Cones / Izbjeljeni češeri


 
Znate li za onu pismu:
"Evo mene, moji ljudi, doša' san van  na bevandu..."
 
Evo i mene, moji ljudi, nakon skoro godinu dana odsustva.
Nadam se da smo još uvijek svi na okupu :)
Pratila sam vaše postove, radove, objave na FB i sl,
ali nikako da uhvatim vremena za pisanje vlastitih postova.
Svi su mi posloženi u glavi, ali u kompjuteru nisu :))
 
 
"Long time - no see."
Its been a while since I had written my last post.
24 hour day is too short for me.
I have prepared many new projects,
but unfortunately they are written inside my head only, not at my PC :))


Izbjeljivanje češera
Bleached Pine Cones
 
Znate ono kad se priljepite za Pinterest,
pa vidite ovo, pa ono, pa pikirate jednu ideju, pa drugu,
pa napravite jedan folder, pa drugi, treći, dvadeseti,
pa kažete - ovo ću prvom prilikom napraviti...
I tako prolaze dani.
 
A ideju za izbjeljivanje češera sam vidjela prošle godine OVDJE,
pa onda skroz zaboravila na to dok me Vesna sa Treasure Chest nije svojim postom podsjetila.
Vrijeme je Adventa, nove dekoracije će dobro doći.
 
 
I have seen a post about bleaching pine cones at Pinterest last year HERE,
but have completely forgot about it untill I saw Treasure Chest's post couple of days ago.
It is Advent time, so it is time to make some new Christmas decor.




 
Sve što vam treba su češeri i varekina / izbjeljivač.
 
U široku posudu posložite češere (šiške),
prelijte sa varekinom,
poklopite češere sa kamenom ili slično da ne isplivaju na površinu
i zaboravite ih na najmanje 24 sata.
 
U originalnom postu se varekina miješa sa vodom,
ali ja nisam miješala.
 
Nemojte se iznenaditi što će se češeri skroz zatvoriti,
to je normalna pojava -
i u prirodnim uvjetima se češeri zatvaraju kad je kiša ili vlažno vrijeme.
 
 
All you need is bottle of bleach and pine cones.
 
Place pine cones in container,
pour bleach in,
cover pine cones with stone or similar so they are submerged under liquid
and forget about them for 24 hours.
 
In original post it is advised to mix bleach with water,
but I have used bleach only.
 
Pine cones will close its scalops,
that's quite normal -
pine cones close when rains or when air is moist.
 
 



 
Poslije 30 sati sam izvadila češere,
oprala ih u vodi i divila se novonastaloj boji.
 
Koristila sam tri različite vrste češera.
Najbjelije je ispala najmanja vrsta češera.
 
 
 
After 30 hours I got pine cones out,
washed them in water and admired their new color.
 
I used three diferent kinds of pine cones.
I was most satisfed with shade of the smallest kind.
 
 


 
 
Ovo su češeri našeg najprisutnijeg primorskog bora.
Nisu skroz pobijelili, ali su dobili zanimljiv dezen :)
 
These pine cones belong to our most common pine trees in region of Adriatic.
They didn't turn out white, but got some interesting pattern :)




 
 
Ovi češeri nisu pobjelili, oni su pocrvenili!
 
These cones turned out reddish instead of white!





 
Ostavila sam ih da se prosuše preko noći na kartonu od jaja.
 
I have left them to dry overnight.




 
Ujutro sam primjetila malu promjenu boje;
najmanji češeri više nisu bili onako snježno bijeli kao prije,
dobili su zlaćastu patinu.
 
Stavila sam ih u pećnicu na 50tak °C dok se nisu potpuno otvorili.
To je trajalo nekih pola sata.
Malo se osjetio miris izbjeljivača u kuhinji,
ali ništa strašno.




I have noticed slightly change of shade following morning,
snow white little pine cones got almost golden patina.
 
I have placed them in oven at around 50°C ( 122°F)
untill they have fully opened.
It took around half an hour.
I could smell bleach odor, but it wasn't bad at all.






U pećnici su se skroz otvorili, ali i promjenili boju.
Bijeli češeri su postali skoro pa zlatni,
kao i oni crvenkasti.
 
 
They have fully opened in oven, but got some new shade, as well.
Both white and reddish pine cones got this light shade of brown,
with gold accent.




 Usporedila sam izbjeljene i prirodne češere.
Vidi se razlika, zar ne?
 
 
I have compered bleach pine cones vc. natural.
You can see the difference, don't you?
 





Premda nisu ispali bijeli kako sam se nadala,
ipak sam oduševljena bojom,
puno je nježnija od prirodne.
Ovako tretirani češeri će dati dojam elegancije pri dekoriranju.
 
A kako ću ih ja iskoristiti,
pokazat ću za koji dan!
 
 
Although they didn't turn as white as I was hoping for,
I am still amazed by their shade,
it is so much softer then natural.
Pine cones treated like this will surely provide certain elegance while decorating.
 
And how am I going to use them,
I will show you in few days!
 
ˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇ
 
Lijepo je vratiti se!
 
Its so nice to be back!
 
 
 


Comments

  1. To sam i ja htela da probam, ali mrzim varikunu, loše mi je od mirisa. Jako su lepe šišarke, biće divnih dekoracija. Lepo je što si se vratila, mnogo si mi nedostajala. :*

    ReplyDelete
    Replies
    1. dobro se ponovno vratiti na drago mjesto. samo da je malo više slobodnog vremena, bilo bi mi draže :)

      Delete
  2. These are so pretty & interesting dear friend ;) Thanks for sharing the process & info. Have a great day!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi Khadija! Looking forward to share many projects with you :)

      Delete
  3. Dobro došla natrag! Nemoj opet dugo čekat za sljedeće javljanje jer kod tebe uvik bude nešto zgodno. Nisam još nigdi vidila bijele češere, šteta što nisu ispali kao što si planirala, ali meni su i ovako prekrasni za dekoriranje.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kao što se vidi, nisu baš ispali bijeli, ali su zaista puno svjetliji nego što su bili. Nekako sumnjam da mogu ispasti baš bijeli. Ili je to do vrste češera ;)
      Uglavnom, poslužiti će svrsi! Pozz, čitamo se!

      Delete
  4. Ana, your pinecone bleaching project turned out beautifully! I like the golden color that you arrived at. I'm sure they will look lovely in your upcoming crafty endeavor.

    ReplyDelete
  5. Super je. Meni se sviđaju ovi baš beli, naročito su lepi za venčiće. Ako ih ne stavljamo u rernu, da li bi bili beli ili bi potamneli, opet?

    U svakom slučaju, dobra ideja i boja koja je, kako i sama kažeš, nežnija od prirodne, pruža mnogo mogućnosti.

    ReplyDelete

Post a Comment

Komentari su više nego dobrodošli! Your comments are very very welcome!