Crni rižoto od sipa / Black Cuttlefish Risotto
Black Cuttlefish Risotto |
Evo, za nekoliko je minuta Badnjak.
Što ćete kuhati?
Ja sam stavila močiti bakalar,
a ako bakalar ne volite, probajte crni rižoto sa sipama!
Potrebno je:
sipe, crnilo
maslinovo ulje
riža
peršin, češnjak, kapula
sol, papar, vegeta (po želji)
kipuća voda
Na maslinovom ulju se dinsta kapula dok ne postakli;
dugo, dugo, duuugoo...
Sipe se izrežu na komadiće, krakovi na rezance.
Kad se dodaju sipe,
lagano se dinsta sve skupa oko 20-30 minuta
(pogotovo ako je sipa veća/deblja).
Pokrije se poklopcem da ne bi isparavalo.
Svako malo se treba promiješati.
Crnilo se dodaje još dok se sipe dinstaju,
negdje 10tak minuta prije kraja dinstanja.
Dobro se promiješa.
Na ovoj slici možete vidjeti crnilo u šalici sa strane.
To sam crnilo sačuvala kad sam čistila sipe.
U meduvremenu se opere riža,
očisti se i isjecka češnjak (oko 4 režnja),
peršin, također.
Pripremi se kipuća voda.
U sipe se doda sva riža
(1 osoba ~ 1 mala šalica od kave riže,
1 mala šalica riže ~ 3 iste šalice vode),
malo se prodinsta, te zalije sa kipućom vodom.
Posoli se po ukusu.
Miješa se dok sav voda ne ispari,
te se opet dodaje malo po malo vode.
U početki se dodaje malo više vode,
poslije sve manje,
jer se treba paziti da rižoto ne bude ni pregust ni prerijedak.
Ne stavlja se poklopac.
Tako se kuha nekih 20tak minuta,
dok rižane bude gotova.
Pred kraj se stavlja češnjak,
1/2 žličice papra, vegeta (ako želite).
Kad je jelo gotovo,
pospe se peršinom, zalije maslinovim uljem,
te pusti da poklopljeno otpočine 10tak minuta.
Ovako pripremljen rižoto mora biti crn kao mazut :D
pospe se peršinom, zalije maslinovim uljem,
te pusti da poklopljeno otpočine 10tak minuta.
Ovako pripremljen rižoto mora biti crn kao mazut :D
Crni rižoto se može poslužiti i sa friško izribanim parmezanom.
Dobar tek svima!
Probajte i lignje a la bakalar,
ili neko drugo riblje jelo,
na primjer, marinirane srdele
ili pohane srdele.
Ugodan Badnjak vam želim!
Srećan Badnji dan i Božić, uživajte u praznicima, a ja volim sve što je od ribe, tako mi ni jedno ni drugo nema mane.
ReplyDeleteSrećan Badnji dan i Božić, draga Ana. ♥
ReplyDeleteProvedi predstojeće praznike u miru i ljubavi. Uživaj u svakom militrenutku punim plućima.
Ovaj rižoto je sjajan i tačno znam kakvog je ukusa, jer mi ga je baka nekada davno spremala. Evo....voda mi pošla na usta ☺
Srećan vam praznik i budite veseli i opušteni..Rižoto je tako crn da nemam predstavu kako je moguće..pročitala sam recept dooobro i od svega bih najradije malo tog parmezana...ili ipak srdele ;))))
ReplyDeletehvala, cure, na dobrim željama i komplimentima, puno mi znače te vaše riječi xoxoxo
ReplyDeleteJaoooj, kako bih ja volela da se ovde za praznike jede sipa, sardele ili ostale morske delicije. Umesto prasica, curki i sl, hihihihi Ovakav crni rizoto sam prvi put probala u Kotoru, i odusevila se. Mislila sam da ce mi se zubi posle crniti, ali nisu. Srecan ti Bozic!
ReplyDeleteJa obožavam bilo kakav rižot sa morskim plodovima, baš danas kuhala sa lignjama :) Nisam opterećena s mesom na Božić... Meni izgleda božansko ovaj tvoj... Sretan Božić!
ReplyDeletehvala, cure! I vama želim sve najbolje!
ReplyDeleteNi ja se ne opterećujem protokolima previše. A da je po mom mužu, jeli bi samo morsku hranu svaki dan, bez obzira na prigodu
Srecan praznik i sve najbolje! A sve ovo je predivno!
ReplyDeleteJa ti rižu volin na sve načine ..oćeš slatko... oćeš slano... ali kad je u pitanju crni rižoto, jednostavno ga obožavam !!!
ReplyDeleteSrećni vam praznici! Ako zbog nečega žalim što ne živim negde kraj mora, to su morski plodovi. Naravno, uz more i sunce.
ReplyDelete